از زمانی که ساختمانها به شکل امروزی توسط مهندسین طراحی و ساخته شدند، ایمنی ساختمان یکی از دغدغههای اصلی این حوزه محسوب میشد. به مرور مهندسان ساختمان متوجه شدند، دیوارها و ستونها از اولین قسمتهای سازه میباشند، که در هنگام وقوع حوادث ناگهانی مانند زلزله، دچار تخریب میشوند. بنابراین به مرور زمان با ابداع روشهایی اقدام به مقاوم سازی سازه نمودند. تا بوسیله آن بتوانند خسارات احتمالی را جبران نمایند. یکی از این روشها وال پست (Wall post) بود. وال پست در حقیقت، عضوی غیر سازهای است، که فشار نیروهای خارجی به سازه را کاهش میدهد. بنابراین نوع مصالح به کار گرفته شده برای پیادهسازی آن نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است.
در این مقاله سعی داریم، تا شما را با وال پست و انواع آن به لحاظ مصالح صحبت نماییم. پس در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
آشنایی با وال پست
اجرای وال پست کمتراز ده سال میباشد، که در کشور رایج شده است. طبق مقررات ملی ساختمان اجرای آن به دلیل زلزله خیز بودن ایران الزامی است. اما با اینحال، به دلیل سختی عملیات اجرایی و هزینههایی که دارد، کمتر در سازها پیادهسازی میشود. وال پست در واقع از مصالح فلزی تشکیل شده است، که در دیوار و ستونها به هم جوش خوردهاند. این عمل باعث تشکیل یک کلاف و در نهایت استحکام و پایداری ستون و دیوارها خواهد شد. وال پست ضربهها و فشارهای خارجی که به آنها وارد میشود را گرفته، و از آسیب به آن جلوگیری می نماید. در حقیقت این نیروها به عناصر سازه وارد میشوند. اجرای وال پست برای ساختمانهای مسکونی لازم نمیباشد و بیشتر برای سازههای بزرگ کاربرد دارد. در این بین، نبشی پرکاربردترین پروفیل در اجرای عملیات وال پست است. علاوه بر خرید نبشی، از پروفیل ناودانی هم میتوان جهت عملیات وال پست استفاده میشود. اگر از پروفیل ناودانی برای اجرای وال پست استفاده شود، میتوان از نصب میلگرد در بستر ساختمان هم بهره برد. در واقع، استفاده از مصالح به کار رفته در عملیات وال پست باعث درگیری بیشتر در دیوارها و ستونها شده، که در نهایت افزایش مقاومت سازه را در بر خواهد داشت.
انواع وال پست
وال پست، براساس فاصله دهانه و ارتفاع دیوارها به صورت عمودی و افقی و ترکیبی دستهبندی میشود، که در زیر به آنها پرداخته شده است :
وال پست افقی
وال پست افقی همانطور که از اسمش پیداست، به حالت افقی، طوری که عمود بر ستونها باشد، قرار میگیرد. اگر ارتفاع در کف بیشتر از 3.5 متر باشد نیاز است، وال پست افقی در دیوارهای سازه نصب میشوند. این امر باعث کاهش ارتفاع دیوارها میشود. در اجرای این وال پست، باید میلگرد با سایز بالای 14 و با فواصل 1 تا 1.5 متری از هم قرار گرفته و به سقف سازه به حالت مفصلی باشد.
وال پست عمودی
کاربرد وال پست عمودی ستونهایی است، که دهانه بزرگی دارند. به این صورت که در دو سوی دیوار به حالت عمود و موازی با ستونها قرار میگیرند. در پیاده سازی این وال پست میلگردهای با سایز 10 و با فواصل یک متری به نبشی جوشکاری میشوند. که این عمل باعث یکپارچگی سازه خواهد شد. همچنین، بین وال پست و ستون میتوان از یونولیت نیز استفاده کرد. از عمده مصالح کاربردی در وال پست عمودی میتوان به نبشی، ناودانی اشاره کرد. البته بایستی توجه نماییم، در صورتی که نیاز به استفاده از مصالحی غیر از جنس گالوانیزه برای وال پست داشتیم، حتماً بایستی برای آن روکشی از ضد زنگ به کار ببریم. همچنین برای استعلام قیمت ناودانی و نبشی با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
وال پست ترکیبی
از این وال پست در سازههایی که در مکانهای پر خطری همچون گسل قرار گرفتهاند، استفاده میشود. همچنین استفاده از وال پست ترکیبی برای ساختمانهای بلند امری ضروری است.
همچنین، میتوانید مقاله تفاوت نبشی و ناودانی را مطالعه نمایید.
انواع مصالح وال پست
برای اجرای وال پست همانطور که بیان کردیم مصالحی مانند نبشی و ناودانی استفاده میشوند، که میتوانند هم در وال پست عمودی و هم افقی به کاربرده شوند. البته طرز قرار گیری این مصالح در دیوارها و ستونها با هم کمی متفاوت است. برای خرید داربست و یا اجاره آن با کارشناسان فولاد رادمهر در ارتباط باشید.
وال پست با نبشی
در عملیات وال پست با نبشی، معمولاً از دو نبشی و یک میلگرد استفاده میشود. جنس این مصالح فولادی بوده که توسط پروفیل های فلزی هم به سقف و هم به کف متصل شدهاند. البته استفاده از تعداد زیاد نبشی و سایر مصالح که از جنس فولاد هستند باعث افزایش هزینههای ساختمان خواهد شد. وال پست نبشی در بازار، در انواع مختلفی وجود دارند. مانند نبشی استیل و آلومینیوم، که نوع استیل آن هم بسیار پرفروش بوده و هم با قیمتهای متفاوت عرضه میشود. همچنین، نبشیها انواع متفاوتی نیز دارند، که میتوان از انواع آن به نبشی پرسی و نبشی فابریک اشاره کرد.
وال پست با ناودانی
ناودانی نوعی پروفیل منقطع است، که از دو بال و یک جان تشکیل شده است. هنگامی که از ناودانی برای وال پست استفاده میشود، به آن وال پست با ناودانی میگویند. در وال پست با ناودانی، اتصال به صورت کشویی بین دیوار و عنصر قائم سازه انجام میشود. از طرفی، قیمت ناودانی برای وال پست ارزانتر از نبشی است. وال پست با ناودانی به دلیل مزیتهایی که دارد، یک جایگزین بسیار مناسب برای پیادهسازی آن محسوب میشود. چرا که هم هزینههای ساختمان را کاهش میدهند و هم کمک میکنند، که فشارهای بیرونی به شکلی اصولیتر به عناصر سازه منتقل شوند. همچنین، مقاومت بیشتری نسبت به انواع نبشی دارند. غالباً از ناودانی مشبک که سبکتراست برای وال پست استفاده میشود.
وال پست گالوانیزه
وال پست گالوانیزه، نوعی وال پست ناودانی از جنس ورق گالوانیزه است، و در آن محلی برای قرارگیری میلگرد وجود دارد که به آن پانچ گویند. به دلیل اینکه جنس آن از پروفیل گالوانیزه است، خاصیت ضد زنگ زدگی دارند. بنابراین نیازی به زدن روکش جهت جلوگیری از زنگ زدگی هم ندارد.
وال پست آماده
این نوع وال پست از نوع ناودانی میباشد، که در قسمت بالای آن سوراخی برای پیچ و مهره جهت اتصال ناودانی به سقف و در انتهای ناودانی سوراخی برای متصل شدن به کف تعبیه شده است. سهولت استفاده از وال پست آماده، باعث شده است، تا بیشتر وال پستهای موجود در بازار از این نوع باشند.
مزیت های وال پست به لحاظ مصالح
از جمله مزیتهای وال پست میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- اتصالات محکم بین سازه با دیوارها و کف
- ایجاد انسجام در سازه
- جلوگیری از انتقال نیروهای خارجی به دیوارها و ستونهای سازه
- قابلیت اجرا شدن آن بر روی انواع سازه های بتنی، سیمانی و فلزی
- افزایش پایداری و استحکام سازه
سخن پایانی
اجرای عملیات وال پست، از جمله عملیاتهای بسیار تأثیرگذار در سازهها محسوب میشود. از آن جهت که، نه تنها استحکام سازه در برابر فشارهای خارجی را افزایش میدهد، بلکه سازه را نسبت به بروز حوادث جانی و مالی در اثر اتفاقات ناگهانی حفظ میکند. بنابراین اجرای عملیات وال پست در انواع سازه امری الزام محسوب میشود. همچنین، نوع مصالح به کار گرفته شده در آن، به دلیل تأثیر مستقیم بر پایداری سازه بسیار حائز اهمیت است. بر همین اساس نیاز است، که آشنایی مناسبی با مصالح وال پست داشته باشیم.