صنعت فولاد, ساختمان سازی

آشنایی با انواع نبشی و کاربردهای آن

نبشی

یکی از مهمترین و پرکاربردترین مقاطع فولادی که در ساختمان سازی و صنایع گوناگون از آن استفاده می شود، نبشی فولادی است. برای خرید نبشی می توانید با ما تماس بگیرید. چیست و به چه روش هایی تولید می شود؟ چند نوع نبشی وجود دارد و هر کدام چه ویژگی هایی دارند؟ در چه صنایعی از این مقاطع استفاده می شود؟ در این مقاله به پاسخ این پرسش ها می پردازیم.

نبشی چیست؟

 نبشی، مقطعی از جنس فولاد است که دو بال دارد. این بال ها می ‌توانند به صورت مساوی یا نامساوی باشند. به همین دلیل آن را با نمادهای انگلیسی V و یا L نشان می دهند. دلیل اینکه از نماد ال انگلیسی برایangles استفاده می شود این است که در اکثر آنها زاویه ۹۰ درجه ای بین بال های نبشی وجود دارد. در برخی از نقشه های مهندسی نیز از نماد V استفاده می شود. در این حالت، زاویه داخلی بین بالها کمتر از 90 درجه است.

نبشی چیست

روش های تولید نبشی

 معمولاً angles با استفاده از دو روش تولیدی نورد سرد (بدون استفاده از کوره) و نورد گرم (با استفاده از کوره) تولید می‌ شوند. به پروفیل هایی که با روش نورد گرم تولید می شوند، نبشیهای فابریک گفته می شود. این قطعات اگرچه هزینه بالایی دارند، اما بهره وری بیشتری دارند و در اغلب صنایع از آنها استفاده می شود. اما پروفیل های تولید شده به روش نورد سرد، قطعاتی هستند که هزینه و قیمت پایین تری دارند و برای مقاصد محدودتری از آن ها استفاده می شود.

انواع نبشی ها

 به جز روش تولید، از یک جنبه دیگر نیز می توان به تقسیم بندی انواع نبشی ها پرداخت. می توان این مقاطع فولادی را بر اساس جنس آنها نیز تقسیم بندی کرد. امروزه مقاطع فولادی مختلفی در بازار وجود دارد که با استفاده از پی وی سی PVC، استیل، گالوانیزه، آهن و حتی پلاستیک ساخته شده اند. همانطور که مستحضر هستید، جنس یک نبشی در قیمت آن تاثیر بسیار زیادی دارد. به طور مثال، بیشتر مقاطع فولادی که امروز مخصوصاً در در ماشین آلات کشاورزی و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند، مقاطع فولادی از جنس 36A هستند. این قطعات فلزی عمدتاً به خاطر اینکه قیمت کمتری دارند و خاصیت برشکاری و خمکاری در آنها وجود دارد، بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند.

 نبشی های گالوانیزه یا نبشی های فولادی فلزی، قطعاتی هستند که به واسطه ماهیتی که دارند، به هیچ وجه دچار زنگ‌زدگی نخواهند شد. به همین دلیل عمدتاً از قطعات گالوانیزه در ساختمان سازی استفاده می شود. چرا که طول عمر بسیار زیادی دارند و می‌توانند نسبت به رطوبت، مقاومت زیادی داشته باشند.

نبشی فابریک از فولاد ساخته شده است. علتی که به آن نبشی فابریک می گویند این است که بعد از تولید و زمانی که از کارخانه خارج می شود دیگر نیازی نیست روی آن فرآیندی انجام شود، در نتیجه به همان شکلی که تولید می شود مورد استفاده قرار می گیرد.

نبشی پرسی توسط فرآیند نورد سرد تولید می شود. به دلیل اینکه فشار زیادی در زمان تولید به آن وارد می شود به آن نبشی پرسی گفته می شود.

 مهندسین عمران در مکان ها و محیط هایی که ممکن است موادی استفاده شود که احتمال خوردگی داشته باشند( مانند مراکز آزمایشگاهی) از قطعات استیل استفاده می کنند. نبشی های استیل ضد زنگ (که عمدتاً از جنس استیل ۳۰۴ هستند) نسبت به مواد مختلف مانند اسید، آب و عناصر شیمیایی گوناگون، مقاومت زیادی دارند.

برای آشنایی با تفاوت نبشی پرسی و فابریک به این مقاله مراجعه کنید.

 تناسب مقاطع فولادی با کاربری ساختمان ها و سازه ها

 متناسب با هر ساختمان و سازه ای، امکان استفاده از مقاطع فلزی مختلف وجود دارد. به عبارت دیگر مهندسین عمران قبل از نقشه کشی و پیمانکاران ساختمانی قبل از ساختن سازه های مختلف، به کاربری ساختمان توجه می کنند و پس از آن، نوع مقاطع فولادی که قرار است در ساختمان یا سازه استفاده شوند را، مشخص می کنند. به طور مثال امروزه قطعات آلومینیومی در برخی از ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد. چرا که هم مقاومت خوبی در برابر پوسیدگی و خوردگی دارند و همچنین قابلیت هایی مانند آبکاری، عدم خاصیت مغناطیسی و .. در آنها وجود دارد.

انواع نبشی

انواع مقاطع فولادی با توجه به ظاهر آنها

 از یک روش دیگر نیز می توان این مقاطع فولادی را مورد بررسی قرار داد و آن هم از طریق ظاهر آنها است. همانطور که توضیح دادیم، ممکن است که بال های نبشیها به صورت مساوی یا نامساوی باشند که هر کدام از آنها دارای خاصیت ها و کاربرد های مختلفی هستند. یکی از معروفترین مقاطعی که دارای بال های مساوی است و امروزه کاربرد بسیار زیادی در صنعت ساختمان سازی دارد، نبشی اسپیرال است که خیلی از صنعتگران آن را به عنوان نورد گرم بال مساوی می شناسند.

کاربردهای نبشی‌ها 

 نبشیها در ساخت ماشین آلات و تجهیزات سنگین بزرگ برای استحکام دستگاه ها و در ساختمان سازی برای یکنواختی مصالح و مستحکم کردن سازه اصلی، مورد استفاده قرار می گیرند. در ساختمان سازی، یکی از اصلی‌ترین قسمتها در حوزه استحکام کلیت سازه، دیوارها هستند. از این رو در این قسمتها بیشتر شاهد استفاده از angels هستیم. علاوه بر آن در حوزه نما و ایجاد فرورفتگی و برجستگی های بیرونی ( که بخشی از معماری خارجی ساختمان ها به شمار می آید) ، همچنین اتصال های مختلف در ستون ها و پایه های سازه های مخابراتی، شاهد استفاده گسترده از این مقاطع فلزی هستیم.

 اما به جز حوزه ساختمان سازی، در صنایع مختلف مخصوصاً کشتی سازی، دیگ های بخار، وسایل نقلیه، صنایع راهبردی و … ، این مقاطع کاربردهای بسیار زیادی دارند.  این مقاطع در ساخت ستون ها و خرپاها، ساخت پایه برای تجهیزات ترافیکی مختلف، اتصالات تیرآهن ها، دیوارها، بتن آرمه و … نیز مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین در پل سازی، راه سازی و به صورت جزئی تر در پایه های نگهدارنده کولر، قفسه سازی، چارچوب پنجره ها و درها و … شاهد کاربرد گسترده آنها هستیم.

 نبشی‌های نرمال و لقمه ای

 در صنعت ساختمان، پروفیلها در سایزها و اندازه های مختلفی ارائه می‌شوند. اما معمولاً طول های ۶ و ۱۲ متری، جزو پرکاربردترین آنها هستند. به همین دلیل به آن ها نبشیهای نرمال می گویند. البته شما اگر برای مقاصد مختلف نیاز به پروفیلهایی با طول کمتری داشته باشید، کارخانجات تولیدکننده، انواع و اقسام آنها را در اندازه های گوناگون نیز ایجاد کرده اند. قطعاتی که طول کمی (حدودا نیم متر) دارند و عمدتا برای مقاصد خانگی یا کارگاهی کوچک مورد استفاده می گیرند، به نبشیهای لقمه ای یا لقمه معروف هستند. استفاده از این مقاطع برای صنعت ساختمان مزایای بسیار زیادی دارد. علاوه بر تضمین استحکام، می توان از angels در اتصالات، تکیه گاه ها، چارچوب‌ها، تزئین نماهای بیرونی و … استفاده کرد.

کارخانجات تولید مقاطع فولادی در کشور

 خوشبختانه امروزه صنعت فولاد کشور به خودکفایی مطلوبی رسیده است. هر چند که بعضا شاهد واردات فولاد هستیم. اما حقیقتا کارخانجات بسیاری در کشور هستند که توانسته اند نیاز کشور در حوزه مقاطع مختلف فولادی از جمله نبشی و ناودانی را به اندازه قابل توجهی تامین کنند. به عبارت دیگر کارخانجات مختلف کشور تامین کننده انواع و اقسام نیاز کشور در حوزه مقاطع فولادی هستند. در خیلی از استانهای کشور از جمله اصفهان، یزد، خراسان شمالی، تهران، آذربایجان و … شاهد تولید گسترده نبشی هستیم.

ویژگی نبشی

ویژگی های نبشی‌ها

یکی از نکات بسیار مهمی که در مورد مقاطع فولادی وجود دارد این است که این مواد، قابلیت بازیافت دارند. یعنی پس از اینکه زمان استفاده از نبشی پایان یافت، فعالین حوزه صنعت می‌توانند با استفاده از روش‌های مختلف، آن را بازیافت کنند. تمامی پروفیل های فلزی بر اساس اصول و قواعد و استانداردهای جهانی تولید می شوند. استانداردهای مختلفی وجود دارند که با استفاده از آن ها، تولید و عرضه ناودانی و مقاطع فولادی در سطح جهان انجام می شوند. سایز، اندازه بال ها و لبه ها و حتی نام پروفیل ها نیز دارای یک سری مشخصات و استانداردهای بین المللی است. معمولا استحکام و پایدار قسمتهای لبه و گوشه های سازه ها بسیار مهمتر است. چرا که این قسمتها، اگر به خوبی مقاوم و مستحکم باشند، کل سازه مقاومت قابل قبولی خواهد داشت.

 بدون شک می توان برای استحکام سازه های گوناگون، از انواع مختلف نبشی استفاده کنید. اما مقاطع فلزی نورد گرم پرکاربردتر هستند. حتی برای استحکام یک سازه می توان از مواد دیگری غیر از نبشی نیز استفاده کرد، اما angels به خاطر اینکه مقاومت بسیار زیادی دارند و مقرون به صرفه تر هستند، بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرند. در ضمن angels نیاز به نگهداری آنچنانی ندارند و قابل دسترس هستند. یعنی شما به راحتی و در کمترین زمان ممکن می توانید این مقاطع فلزی را در اختیار داشته باشید. به عبارت دیگر می توانید حتی این اقلام را به صورت اینترنتی خریداری کنید تا کارخانجات و شرکت های تامین کننده در کمترین زمان ممکن، آنها را برای شما ارسال کنند.

 مسلما فاکتورهای بسیار زیادی در قیمت‌گذاری مقاطع فلزی تاثیرگذار هستند. اما عمدتاً قیمت ورق های فولادی و عرضه و تقاضا در بازار، بر روی قیمت نبشی تاثیر گذار هستند. اگرچه تولیدکنندگان این مقاطع در کشور تامین کننده نیاز بازار هستند، اما برخی از مواد اولیه از خارج از کشور تامین می شوند. به همین دلیل نوسانات ارز ممکن است بر قیمت آن ها تاثیر قابل توجهی بگذارند. معمولاً اندازه بال، ضخامت و طول آن نیز تاثیر زیادی بر قیمت نهایی آنها خواهد گذاشت.

فرمول وزن نبشی

 یکی از موضوعات بسیار مهمی که برای قیمت مقاطع فولادی اثر گذار است، وزن نبشی است. برای اینکه بتوانید وزن آنها را محاسبه کنید، کافی است ضخامت نبشی را در طول ضرب کرده، سپس حاصل را در اندازه بال ها ضرب کنید و عدد به دست آمده را در عدد 7850 ضرب کنید. در ضمن همه پارامتر باید بر اساس متر باشند. 

معمولا برای خرید نبشی علاوه بر سایز و ضخامت، نوع دقیق آن بسیار مهم است. در واقع هدف شما از خرید و کاربرد سازه ای که قصد به کارگیری نبشی در آن را دارید، خیلی مهم هستند. به همین دلیل همواره قبل از خرید، بهتر است که در مورد ویژگی های مختلف آن تحقیق کنید. کارشناسان فروشی که در شرکت های معتبر فعالیت می کنند، می توانند اطلاعات خوبی در مورد آنها به شما بدهند. از این رو حتما قبل از خرید از این افراد مشورت بگیرید. مهندسین با تجربه سازه نیز می‌توانند در این زمینه به شما کمک بسیار زیادی کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *