از مقاطع فولادی بسیار پرکاربرد در صنعت ساختمان و دیگر صنایع مهم کشور ناودانی ها و نبشی ها هستند. برای خرید ناودانی می توانید با ما در تماس باشید، اسکلت اصلی سازه های ساختمانی با استفاده از مقاطع فلزی شکل می گیرد. در این مقاله قصد داریم در مورد روش های تولید، انواع، کاربردها و ویژگی های این مقاطع فولادی نکاتی را تشریح کنیم.
ناودانی چیست؟
ناودانی نوعی پروفیل است که دارای یک سطح افقی به نام جان و دو سطح عمودی به نام بال است. این مقطع فولادی از اصلی ترین قسمت ها برای تضمین استحکام یک سازه فلزی به شمار می آید. معمولاً این مقاطع به دو شکل وجود دارند. یا شکل آنها به صورت C و یا به شکل U هستند.
روش تولید ناودانی ها
ناودانی ها هم به صورت نورد گرم و هم به صورت نورد سرد تولید می شوند. در قطعات فلزی که به شکل نورد گرم تولید می شوند، مقطع فولادی در داخل کوره قرار میگیرد تا فرم مورد نظر را به دست بیاورد و سپس به اندازه مورد نظر برش داده میشوند. معمولاً دمای کوره ۱۱۰۰ درجه است. اما در روش نورد سرد، قبل از اینکه فرآیند شکل دهی آنها انجام شود، در کوره قرار نمی گیرند. به عبارت دیگر فرایند شکل دهی و فرم دهی به آنها با استفاده از کوره صورت نمی پذیرد.
کاربرد ناودانی ها
ناودانی ها عمدتا برای چارچوب های درب و پنجره و شکل دهی اسکلت کلی ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرند. معمولاً برای پایه و قاب سازه ها و ساخت نمای ساختمان ها از این مقاطع فلزی استفاده می شود. در چارچوب ها و خرپاها نیز شاهد استفاده گسترده از آنها هستیم. خیلی از مهندسین و کارفرمایان نیز از این مقاطع به عنوان تیر و ستون ساختمان استفاده میکنند. در ماشین آلات و تجهیزات بزرگ نیز شاهد استفاده از آنها در اندازه های گوناگون هستیم. در صنایع و جاهایی که باید در مقابل رطوبت و خوردگی مقاوم باشند، مقاطع استیل ضد زنگ کاربرد بسیار زیادی دارند. مثلاً در صنایع غذایی، در صنایع نفت و گاز و در پتروشیمی ها استفاده از مقاطع استنلس استیل کاربرد بسیار زیادی دارد.
در صنعت ساختمان سازی، اسکلت دیواره جزو قسمت های مهم به شمار می آید. دیواره ها نقش مهمی در استحکام کلی اسکلت سازه و به طور کلی تر امنیت ساختمان دارند. به همین دلیل در اسکلت سازه و در قسمت دیواره ها، معمولاً به صورت عمودی، از channel beam استفاده می کنند تا استحکام اسکله به اندازه کافی حفظ شود. همچنین از آنها برای استقرار درست درب ها و پنجره ها استفاده می شود که به راحتی می تواند ایمنی آن قسمت را تامین کند. در خودروها نیز شاهد استفاده از آنها در ابعاد کوچکتر هستیم. مقاطع فلزی آلومینیومی آلیاژی از پرکاربردترین قطعاتی هستند که علاوه بر وزن کم، مقاومت بسیار زیادی هم دارند.
هر جایی که نیاز به استفاده از ناودانی در اسکلت سازه باشد و دارای ویژگی سبکی، مقاومت در برابر خوردگی و شکل پذیری مطلوب باشد، از مقاطع آلومینیومی استفاده می کنند. از مقاطع گالوانیزه نیز، عمدتاً در ماشین آلات و تجهیزاتی استفاده می شود که نیازمند مقاومت بالا در برابر رطوبت هستند. در استانهای شمالی کشور از ناودانیهای شیروانی استفاده می شود. این مقاطع، جزو نمای ساختمان محسوب می شوند که عمدتاً از استیل یا گالوانیزه هستند و به واسطه این که خاصیت ضد زنگ و مقاومت در برابر رطوبت آنها بسیار زیاد است، از آنها استفاده می شود. علاوه بر زیبایی نمای ساختمان، این مقاطع فلزی به واسطه شکل ظاهریشان، باعث هدایت آب باران یا برف نیز می شود.
انواع ناودانی ها
امروزه ناودانی ها در انواع مختلفی روانه بازار می شوند. تولیدکنندگان این قطعات، آنها را با استفاده از مواد اولیه گوناگون می سازند. به همین دلیل ناودانی های آلومینیومی، گالوانیزه و استنلس ( استیل ضد رنگ)، جزو پرفروش ترین آنها به شمار می آیند. همه این این مقاطع فلزی از ورق ها و شمش های فولادی تولید میشوند.
همانند نبشی ها، ناودانی ها را نیز میتوان از جنبه های مختلفی تقسیم بندی کرد. یکی از تقسیم بندی های بسیار مهم channel beam از لحاظ فرایندی است که در هنگام تولید می گذارند. در مورد روش های تولید این مقاطع فولادی، پیشتر توضیحاتی دادیم. اما از یک جنبه دیگر نیز می توان این مقاطع فولادی را تقسیم بندی کرد.
برخی از ناودانی ها از پرس شدن ورقه های فولادی تولید می شوند. به همین دلیل به آنها ناودانی های پرسی می گویند. این مقاطع در اندازه های مختلفی وجود دارند. اما اگر شمش های فولادی (به عنوان ماده اولیه برای تولید) را ذوب کنند و سپس آنها را در قالب های مشخص شده بریزند، ناودانی تولیدشده، فابریک نامیده می شود.
اما نوع دیگری از تقسیم بندی ناودانی ها وجود دارد و آن هم توجه به شکل ظاهری آنها است. این مقاطع فولادی در اشکال مختلف ساده و مشبک تولید و روانه بازار میشود. طول ناودانی های ساده از ۸ تا ۱۶ متر متغیر است. روی سطح ناودانی های مشبک، سوراخ های وجود دارد. این مقاطع، عمدتاً از جنس گالوانیزه هستند و معمولاً برای قفسه های فلزی یا ساختن اسکله ها و سازه هایی که نیاز به بستن پیچ و مهره یا رد کردن مواد و قطعات دارند، از آنها استفاده می شود.
حتی می توان ناودانی ها را براساس وزنی که دارند نیز به دو گروه سنگین و سبک تقسیم بندی کرد. مسلما نوع آلومینیومی آنها جزو مقاطع سبک به شمار می آید.
تفاوت نبشی و ناودانی چیست؟
مزایای استفاده از channel beam
اما چرا از ناودانی ها استفاده می شود؟ اولین و مهمترین ویژگی channel beam این است که در برابر ضربه و در برابر هر تنش فولادی، مقاومت بسیار زیادی دارند. از طرفی دیگر قطعات فولادی، فضای کمتری را اشغال می کنند و پیمانکاران و مهندسین عمران می توانند با استفاده از آنها، از حداکثر فضای موجود استفاده کنند. وزن اسکلت فلزی، همواره باید یک وزن استاندارد و در یک بازه مشخص باشد. اگر به هر دلیلی وزن اسکلت فلزی، فراتر از استانداردها باشد، امنیت کل سازه به مخاطره می افتد. به همین دلیل استفاده از channel beam به علت داشتن وزن کمتر، باعث میشود که کل اسکلت فلزی یک ساختمان، وزن مناسب تری داشته باشد. از طرف دیگر سرعت نصب آنها در سازه های فلزی بسیار سریع تر از دیگر مقاطع فولادی است. از این رو با سرعت بالا می توان آنها را نصب کرد.
استانداردهای تولید channel beam
معمولاً ناودانی ها در سایزهای مختلف ارائه میشود. سایزهای ۸، ۱۲ و ۱۶ از پرکاربردترین سایزهای آنها به شمار می آیند. ارتفاع آنها از ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلی متر متغیر است. استانداردهای مختلفی برای تولید channel beam وجود دارند. این استانداردها، جهانی هستند و متعاقب آن خیلی از کارخانههای تولیدکننده از آنها استفاده می کنند. این استانداردها که به UPE، UPN و UNP معروف هستند، در همه تولیدات channel beam در سطح جهان رعایت می شوند. این استانداردها، زاویه جان و بال آنها را دقیقاً مشخص می کنند. اگر زاویه بین بال و جان ، ۹۰ درجه باشد، ناودانی دارای استاندارد UPE است. اما اگر زاویه بین بال و جان ۹۰ درجه نباشد و شبیه کلمه U انگلیسی باشد، این مقطع فولادی، یو پی ان (UPN) نامگذاری می شود. البته یک نوع دیگری از استاندارد برای این قطعات وجود دارد که مختص به تولیدکنندگان اتحادیه اروپا است که UNP نام دارد.
همه این اطلاعات از یک جدول معروف به نام جدول اشتال استخراج شده است. به عبارت دیگر تولید کنندگان، عمدتاً بر اساس این جدول (که جدول استاندارد جهانی است) انواع مقاطع فولادی را تولید می کنند.
برخی از اصطلاحات پرکاربرد در مورد ناودانی ها
در مورد ناودانی ها اصطلاحات بسیار زیادی وجود دارد که معمولا در بین صنعتگران متواتر است. از این رو بهتر است برخی از اصطلاحات پرکاربرد آنها را ذکر کنیم. مثلا گوشت ناودانی، بیشتر به معنای ضخامت است. ناودانیهای گلمیخ نیز، به قطعاتی گفته میشود که برش خورده باشند. این مقاطع فولادی معمولاً بین 6 تا ۱۲ متر طول دارند. به مقاطع فلزی ۶ متری، ناودانیهای کوتاه و به مقاطع فولادی ۱۲ متری، ناودانیهای بلند گفته میشود. ناودانیهای بین ۶ تا ۱۲ متری نیز، channel beam normal نامیده می شوند.
کارخانجات تولیدکننده انواع مقاطع فولادی
امروز در کشور کارخانه های مختلفی به تولید و عرضه مقاطع فولادی مشغول هستند. کارخانه هایی در استانهای تهران، اصفهان، آذربایجان غربی و … نیاز کشور را در مورد این محصول مهم تامین میکنند. روش های خرید این مقطع فولادی نیز بسیار راحت تر شده است. حتی می توانید به صورت اینترنتی نیز به اندازه قابل توجهی ناودانی و نبشی بخرید.
به واسطه مواد اولیه و خیلی از موضوعات تاثیرگذار دیگر، توصیه می شود که اگر قصد خرید ناودانی دارید، قیمت آن ها را به صورت روزانه رصد کنید. نوسانات بازار و عرضه و تقاضا معمولاً روی قیمت آنها تاثیرات زیادی دارند. بهتر است که برای خرید مقاطع فولادی، حتما با متخصص این موضوع تماس داشته باشید. کارشناسان فروش متعهد و متخصص، به خوبی می توانند با توجه به نیازی که دارید، شما را در خرید مقاطع فولادی کمک بکنند.
اگر قصد خرید ناودانی به صورت حضوری در مجموعه های فروش آهن آلات دارید، حتماً به صورت دقیق، سطح یا شکل ظاهری آن را مورد بررسی قرار دهید. اگر یک مقطع فولادی به هر دلیلی دچار موج زدگی یا سطح پوسته پوسته شده باشد، به احتمال زیاد کیفیت خوبی ندارد. به همین دلیل سعی کنید که در هنگام خرید، این موضوعات را به دقت بررسی کنید. همانطور که پیشتر توضیح دادیم، انواع مختلفی از channel beam وجود دارند که هر کدام کاربرد مشخصی دارند. از این رو در هنگام خرید حتما باید نیاز سنجی کنید. یعنی بررسی کنید که برای ساخت سازه ای که مد نظر دارید، چه نوعی از پروفیلی مناسب تر است.
سلام مرسی از مطالب کاملتون
فقط یه سوال
در این مقاله شما راجب کاربردهای ناودانی به صورت کلی صحبت کردید. امکانش هست راجب کاربرد انواع ناودانی ها به صورت جدا هم توضیح دقیقی بدید. مخصوصا کاربرد ناودانی گالوانیزه
سلام من تو این مقاله مطلبی درباره ناودانی مشبک ندیدم ممنون میشم راجبش توضیح بدین من و برادرم داریم رو یه پروژه کار می کنیم نمیدونیم تو پروسه خرید ناودانی از چه نوعی بهتره استفاده کنیم چطوری میتونم از تون راهنمایی بیشتری هم بگیرم؟
سلام وقت شما بخیر اگر درباره ناودانی مشبک به اطلاعات نیاز دارید باید بگم که شکل ظاهری این نوع ناودانی اکثرا سوراخدار هست و همینطور به شکل u و v مورد استقاده قرار میگیره . بیشتر از طریق مهره در مدلهای مختلف استفاده میشه و بیشترین کاربردش در سازههای سبک وزن و قفسهبندیهاست. مورد دیگهای که درباره این نوع ناودانی باید در نظر داشت اینه که قیمت مقرون بهصرفهای نسبت به دیگر ناودانیها داره.