ساخت ساختمان در سال های اخیر به یکی از اقدامات پرکاربرد و در عین حال پرچالش برای مردم تبدیل شده است. در اکثر شهرها به ویژه کلان شهرهای بزرگ کشور ایران، ساختمان سازی به سرعت در حال پیشرفت است. ساخت برج و ساختمانهای بزرگ که برخی مسکونی و برخی تجاری هستند، میتواند مزایای زیادی را به همراه داشته باشد. آشنایی با مراحل ساختمان سازی و رعایت نکات مهندسی برای ساخت ساختمانهای جدید از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. با توجه به اهمیت این موضوع در ادامه این مقاله در مورد اصول ساختمان سازی، مراحل و نکات مهندسی ساختمان صحبت خواهیم کرد.
چالش های ساختمان سازی
ساختمان سازی یکی از پر چالشترین فرآیندهایی است که در کشور ایران با رعایت قوانین ساختمان و نظام مهندسی انجام میشود. این فرآیند اصول و قوانین خاص خودش را دارد. برخی از مردم به واسطه سرمایه گذاری و برخی دیگر به دلیل ساخت یک خانه آپارتمانی با امکانات فوقالعاده، دست به ساخت ساختمانهای جدید و مدرن میزنند. آشنایی با مراحل ساختمان سازی و طی کردن تک تک مراحل به صورت اصولی، میتواند مزایای زیادی را به همراه داشته باشد. با انجام مراحل ساخت ساختمان، میتوانید با خیالی راحت به نتیجهای که در نظر دارید برسید و یک خانه با امکانات عالی و مطابق با نظر شخصی خودتان داشته باشید.
از مهمترین چالشهایی که در ساختمان سازی با آن روبهرو میشویم، استانداردسازی است. با توجه به استانداردسازی میتوان ایمنی ساختمانها را به طور کامل حفظ کرد.
مراحل ساختمان سازی در ایران
ساختمان سازی نه تنها در کشور ایران، بلکه در همه کشورهای جهان اصول و مراحل خاص خودش را دارد. برخلاف باور بسیاری از مردم، ساخت ساختمان در این کشور قوانین خاص خودش را دارد و حتما باید طبق مراحل خاصی انجام شود. در غیر این صورت هیچ کاری برای ساخت ساختمان از پیش نخواهد رفت و نمیتوانید به صورت اصولی مراحل ساخت را انجام دهید. در ادامه به مراحل مهمی که باید برای ساخت ساختمانها انجام شوند، اشاره میکنیم.

مرحله اول: دریافت پروانه ساختمان
یکی از مهمترین مراحل برای ساخت ساختمان، مراجعه مالک به شهرداری برای درخواست صدور پروانه ساختمان است. یک پرونده برای ملک تشکیل میشود و ماموران شهرداری از ملک بازدید خواهند کرد. در نهایت با اندازه گیری ابعاد ملک، عرض گذر، بنای موجود و موقعیت ساختمانهای مجاور، پروانه ساختمان به مالک تحویل داده خواهد شد.
مرحله دوم: طراحی نقشه معماری
در مرحله بعدی و پس از دریافت پروانه ساختمان، نوبت به مراجعه به سازمان نظام مهندسی استان میرسد. در سازمان نظام مهندسی، معمار با توجه به دستور نقشه و قوانین موجود در کشور، نقشه های ساختمان را طراحی خواهد کرد. در این میان نظر کارفرما نیز برای طراحی نقشه مورد بررسی قرار میگیرد و تا حد امکان از آن برای طراحی یک نقشه اصولی استفاده خواهد شد.
مرحله سوم: دریافت تاییدیه شهرداری
ساختمان سازی فقط با پروانه ساختمان انجام نخواهد شد. پس از اینکه نقشه توسط معمار طراحی شد، نوبت به دریافت تاییدیه شهرداری میرسد. فرد معمار موظف است که در کنار ماموران شهرداری تمامی جزئیات نقشه را بررسی کرده و توضیح دهد. در نهایت در صورت مورد تایید قرار گرفتن نقشه، میتوان مراحل بعدی ساخت ساختمان را انجام داد.
مرحله چهارم: انجام محاسبات سازه
در مرحله بعدی لازم است که مهندسین محاسبات سازه را برای طراحی ساختمان انجام دهند. محاسبات سازه شامل وزن قابل تحمل سازه، تعداد طبقات و عوامل مختلف دیگری هستند که به طور دقیق بررسی خواهند شد.
مرحله پنجم: تهیه نقشه مربوط به تاسیسات برقی و مکانیکی
نقشه مربوط به تاسیسات برقی و مکانیکی، پس از اینکه مراحل مربوط به دریافت تاییدیه شهرداری انجام شد، طراحی میشود. این نقشهها برای انواع تاسیسات مکانیکی، لوله کشی، چیلر و … طراحی میشوند. همچنین در این مرحله میتوان با کمک مهندس تاسیسات برقی، مراحل طراحی نقشههای تاسیسات برقی مانند چاه ارت، تابلوها، سیستم اعلان حریق و … را نیز انجام داد.
مرحله ششم: انتخاب مهندس ناظر ساختمان
پس از اینکه نقشه معماری، نقشه تاسیسات برقی و مکانیکی طراحی شد نوبت به انتخاب مهندس ناظر ساختمان میرسد. مهندس ناظر ساختمان میتواند توسط سازمان نظام مهندسی به کارفرما ارائه شود.

مرحله هفتم: دریافت پروانه ساخت
پس از اینکه مرحله انتخاب مهندس ناظر ساختمان انجام شد، نوبت به دریافت پروانه ساخت میرسد. برای این کار لازم است که مدارک زیر توسط کارفرما در دفاتر خدمات الکترونیک بارگذاری شوند. در نهایت یک پروانه ساخت با مدت اعتبار 2 ساله صادر خواهد شد.
- برگ تعهد نظارت
- دریافت امضای پروانه ساختمان پیشنویس گیرنده، محاسب، مسئول فنی و شهرسازی، معاون یا شهردار
- برگ تعهد محاسب + نقشههای سازه
- فرم تعهد کارفرما تکمیل شده و گواهی امضاء شده در یکی از دفاتر اسناد رسمی
- فیشهای عوارض زیر بنا
- جواب نامه از اداره بیمه، مخابرات و سازمان آب و برق
- اصل و کپی سند مالکیت به نام مالک فعلی
- مجوز تهیه نقشه با مهر و امضای طراح و تأیید واحد امور مهندسان ناظر شهرسازی
- تهیه پیش نویس توسط شهردار
- تکمیل شناسنامه ساختمان توسط شهرداری
مرحله هشتم: تنظیم قرارداد اجرا
پس از انجام تمامی مراحل فوق، ساختمان سازی به سمت مراحل اجرایی پیش میرود. برای این کار لازم است که یک مجری برای ساختمان انتخاب شود تا تمامی مراحل مربوط به اجرای ساختمان را انجام دهد. مجری ساختمان میتواند با ارائه گواهی و مدارک مورد نیاز، جواز ساخت را دریافت کند تا مراحل ساخت ساختمان انجام شوند.
مرحله نهم: انجام مراحل ساخت ساختمان
کلیه مراحل مربوط به دریافت مجوزها، جواز ساخت، پروانه ساختمان و … به پایان رسیدهاند و حالا نوبت به ساخت یک ساختمان میرسد. برای این کار مجری ساختمان باید از زمین مورد نظر بازدید کند و بر اساس نقشه تاسیسات مکانیکی، برقی و معماری مراحل ساختمان سازی را با نیروهای کار خبره انجام دهد. مراحل اجرا کردن ساختمان نیز باید به صورت اصولی و طبق قوانین خاصی انجام شود. توضیح این مراحل کمی زمان بر بوده و در این مقاله نمیگنجد؛ اما در همین حد بدانید که برای اجرا کردن ساختمان، آماده کردن زمین در اولویت است. پس از آن باید مراحل پی ریزی، آمارتوربندی، ساخت ستونها، دیوارها و سقف و بخشهای مختلف ساختمان انجام شود. در مراحل نهایی نیز طراحی دکوراسیون داخلی انجام شده و میتوان به ویژگیهای ظاهری خانه توجه کرد.
سخن پایانی
در این مقاله در مورد ساختمان سازی و مراحل مربوط به آن صحبت کردیم. طبق اصول توضیح داده شده، لازم است که مهندسین برای ساختمان سازی طبق مراحل ذکر شده پیش بروند تا در نهایت یک سازه مقاوم به صورت مسکونی و تجاری ساخته شود. در پایان نیز میتوان با دریافت جواز پایان کار، مراحل ساخت ساختمان را به پایان رساند.
سلام روزتون بخیر
از اونجایی که ساختمان سازی و مراحل اون خیلی پیچیده ست میشه راجب چالش های ساختمان سازی هم صحبت کنید.
چون به نظرم آشنایی با چالش های مختلفی که برای ساختمان سازی وجود داره میتونه بهمون کمک کنه تا کمتر با مشکلات و چالش های مختلف رو به رو بشیم.
سلام ظهرتون بخیر
مرسی از نظرتون دوست عزیز جواب سوالتون تو مقاله قرار گرفت.
بازم سوالی بود درخدمتم
سلام بنظرم برای اینکه مخاطبینتون اطلاعات کافی داشته باشن باید مراحل تایید نقشه در نظام مهندسی رو هم ذکر میکردین تا با صفر تا صد کار آشنا بشن.
سلام وقت شما بخیر مراحل سازمانی را بهطور خلاصه داخل مقاله ذکر کردیم اما حتما داخل دستهبندی مجزا بیشتر بهش خواهیم پرداخت.
من تازه امسال عمران قبول شدم داشتم تو سایت ها میگشتم که این صفحه رو دیدم . ای کاش مراحل ساختمان سازی با عکس بود تا بیشتر برای مخاطبینتئن جا می افتاد.