ساختمان سازی

انواع میلگرد و کاربرد آن در ساختمان

کاربرد انواع میلگرد در ساختمان

میلگردها یکی از قطعات کاربردی و مهم در ساختمان‌ سازی است که برای افزایش استحکام بنا مورد استفاده قرار می‌گیرد. این محصولات میله‌هایی استوانه‌ای‌ شکل هستند که از نظر ظاهری در دو نوع ساده و آجدار دسته‌بندی می‌شوند. هر یک از این مقاطع برای بخشی از ساختمان استفاده می‌شود و در نهایت مقاومت سازه را افزایش می‌دهد. در این مقاله ما قصد داریم به سراغ این محصولات پرفروش در صنعت ساختمان‌سازی برویم و ضمن معرفی انواع آن‌ها، کاربرد میلگردها در ساختمان‌سازی را نیز مورد بررسی قرار دهیم. اگر علاقه‌مند به کسب اطلاعات بیشتر در زمینه کاربرد انواع میلگرد در ساختمان هستید، تا پایان مطلب با ما همراه باشید.

میلگرد چیست؟

میلگرد (Reber) به پروفیل‌های فولادی در انواع و اندازه‌های مختلف گفته می‌شود که در صنعت ساختمان‌سازی مورداستفاده قرار می‌گیرند. استفاده از این میله‌های بلند سبب افزایش استحکام بنا می‌شود و در ترکیب با بتن، به مقاوم‌سازی ساختمان کمک می‌کند.

این محصولات دو شکل ساده و آجدار دارند که معمولاً نوع آجدار آن‌ها مصارف ساختمانی دارند. دلیل این انتخاب، اتصال بهتر میان میله‌های آج دار با بتن است که هنگام تغییر ناگهانی بر اثر اعمال فشار مانند زلزله یا سیل، جابه‌جایی کمتری دارند. آن‌ها برای جبران مقاومت کششی پایین بتن با آن ترکیب می‌شوند و استحکام و طول عمر را برای ساختمان به ارمغان می‌آورند.

دلیل استفاده از انواع میلگرد در ساختمان‌سازی چیست؟

میلگردها در ساختمان‌سازی، نوعی پیکره و استخوان‌بندی بنا محسوب می‌شوند و به همین دلیل، با آن‌ که دیده نمی‌شوند، اما انتخاب نوع مناسب آن‌ها بسیار حائز اهمیت است. شکل امروزی این محصولات در اوایل قرن هجدهم میلادی تولید شد و استفاده از آن‌ها به‌تدریج در ساختمان‌سازی رواج یافت.

دلیل استفاده از میلگرد در ساختمان

استفاده از میلگرد در ساختمان‌سازی سبب می‌شود تا مقاومت سازه در برابر تغییرات دمایی، ترک و زلزله بیشتر شود. این قطعات توسط آج‌ها با بتن پیوند پیدا می‌کنند و نه‌تنها در ستون، بلکه در بخش‌های مختلف ساختمان استفاده می‌شوند.

برای آگاهی از قیمت لوله داربست با ما همراه باشید!!

یکی از رایج‌ترین اشتباهات ساختمان سازی که احتمالا به گوشتان خورده باشد؛ اشتباه گرفتن یا اشتباه به کار بردن اصطلاحات میلگرد و آرماتور است. در واقع می‌توان گفت برخی افراد تفاوتی بین این دو قائل نیستند در صورتیکه میلگرد به میله‌های استوانه‌ای گفته می‌شود و آرماتور به شکل تغییر یافته میلگرد گویند، این تغییر می‌تواند خم‌کاری، برش‌کاری و یا جوش‌کاری باشد؛ آرماتور آماده قرارگیری در بتن است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه آرماتوربندی، اصطلاحات ارماتوربندی، آرماتور دورپیچ و آرماتور بندی ستون به فولاد رادمهر مراجعه کنید.

کاربرد انواع میلگرد در ساختمان

این محصولات بر اساس معیارهای مختلف در گروه‌های متفاوتی قرار می‌گیرد که در ادامه برخی از آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

انواع میلگرد از نظر شکل ظاهری

شکل ظاهری میله‌های فولادی که در ساختمان‌سازی استفاده می‌شوند، به‌طورکلی در دو دسته ساده و آجدار قرار می‌گیرند که 4 گرید دارند.

میلگرد ساده

میلگرد ساده یا A1 (S240) سطوح صافی دارد و در سایزهای 6 تا 20 میلی‌متر تولید می‌شود. محصولاتی که در این گرید قرار دارند قابلیت انعطاف‌پذیری و شکل‌پذیری خوبی دارند، اما کمترین میزان کربن را دارا هستند و مقاومت حرارتی آن‌ها نسبت به سایر گریدها پایین‌تر است. جنس این میله‌ها از فولاد نرم است و بیشتر برای جوشکاری و خم‌کاری استفاده می‌شوند. 

میلگرد آجدار مارپیچی

نوع مارپیچی یا فنری A2(S340)، دارای آج است که از ابتدا تا انتهای میله این آج ادامه می‌یابد. مقاومت این محصولات نسبت به A1 بیشتر و نسبت به A3 و A4 کمتر است. این پروفیل‌های استوانه‌ای، کربن بیشتری نسبت به گرید ساده دارند و در بدنه بتن، خاموت زنی و دیوارهای برشی استفاده می‌شوند. این محصولات به نام میلگرد نیمه‌سخت نیز شناخته می‌شوند.

میلگرد آجدار جناقی

میلگرد آجدار جناقی A3(S400) دارای دو ردیف آج در خلاف جهت یکدیگر است که سختی بیشتری نسبت به دو نوع قبلی دارد. این مقاطع با نام میلگرد سخت در ساختمان‌سازی شناخته می‌شوند و پیوند خوبی با بتن برقرار می‌کنند. این محصولات قابلیت شکل‌پذیری کمی دارند و نباید در جوشکاری استفاده شوند. این پروفیل‌ها به نام میلگرد سخت نیز معروف هستند.

میلگرد آجدار مرکب

میلگرد آجدار مرکب A4(S500) سخت‌ترین رده و بالاترین درجه کربن را در میان انواع گریدها دارا است. میلگردهای آجدار مرکب علاوه بر استحکام بالا، انعطاف‌پذیری و قابلیت جوش‌پذیری خوبی نیز دارد. استفاده از آن‌ها در ستون، قاب خمشی و دیوار برشی مخصوصاً در مناطقی که تغییرات دمایی شدید رخ می‌دهد، متداول است.

آشنایی با جدول استاندارد تیرآهن و کاربردهای آن

انواع میلگرد از نظر جنس

میلگرد ها بر اساس جنس به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند. اگرچه معمولاً این میله‌ها از جنس فولاد کربنی هستند، اما گاهی ممکن است میله‌های فولادی مقاومت کافی در برابر رطوبت را نداشته باشند. به ‌همین دلیل بسیار مهم است که با توجه‌ به بنا و موقعیت آن، جنس میلگرد انتخاب شود. در ادامه انواع میلگرد در ساختمان‌سازی بر اساس جنس را شرح خواهیم داد.

میلگرد اروپایی

جنس این پروفیل‌ها معمولاً از منگنز است و مهم‌ترین ویژگی آن‌ها قابلیت انعطاف بالا و خم شوندگی مناسب آن‌ها است. این مصالح قیمت مناسبی دارند، اما استفاده از آن‌ها در مناطق زلزله خیز و شرایط نامناسب هوایی مانند طوفان توصیه نمی‌شود.

انواع میلگرد و کاربرد آنها

میلگرد فولاد کربنی

پروفیل فولاد کربنی با نام میلگرد سیاه نیز شناخته می‌شود که بهترین و متداول‌ترین نوع میلگرد در ساختمان‌سازی است. این میله‌ها مقاومت کششی و استحکام خوبی دارند؛ اما بااین‌حال، سریع دچار زنگ‌زدگی و فرسایش می‌شوند.

میلگرد با پوشش اپوکسی

این محصولات حاصل ترکیب میلگرد سیاه با پوشش ظریفی از اپوکسی هستند که مقاومت بسیار بالایی در برابر زنگ‌زدگی و خوردگی دارند. استحکام آن‌ها با میلگرد سیاه برابر است، اما به دلیل مقاومت‌شان در برابر خوردگی، قیمت بسیار بالاتری دارند.

میلگرد فولادی ضد زنگ

این محصولات مقاومت بسیار خوبی در برابر خوردگی دارند و درعین‌ حال بسیار گران‌ قیمت هستند. استفاده از آن‌ها در نگهدارنده‌ها، تقویت‌کننده‌ها و شبکه‌سازی متداول است.

خرید ناودانی با کیفیت درجه یک از فروشگاه فولاد رادمهر

میلگرد گالوانیزه

نوعی مقطع فولادی با لایه محافظ روی (Zn) است که مقاومت خوردگی آن نسبت به میلگرد سیاه بیشتر است و قیمت بالاتری نیز دارد.

میلگرد فایبرگلاس (GFRP)

این پروفیل‌ها از رشته‌های شیشه و رزین تهیه می‌شوند. این محصولات ضمن وزن سبک خود، عایق الکتریسته هستند و مقاومت خوبی در برابر خوردگی نیز دارند. قیمت این میله‌ها گران‌تر از سایر انواع است و در ساخت سازه‌های دریایی، هوافضا و… استفاده می‌شوند.

انواع میلگرد از نظر حالت

این محصولات بر اساس حالت به دو دسته تقسیم می‌شوند. دسته اول به‌شکل شاخه‌های 12 متری هستند و دسته دوم به‌شکل کلاف که سایز آن از 5/5 تا 10 است. حالت کلافی این مقاطع، برای افزایش استحکام دیوار، بلوک، ستون آجری و… استفاده می‌شود.

مراحل نصب داربست فلزی و استاندارند های آن

انواع میلگرد از نظر سایز

سایز میلگردها نشان‌دهنده قطر اسمی میله بر اساس میلی‌متر است که انواع مختلفی دارد. برخی از سایزهای این محصولات عبارتند از:

  • 10
  • 12
  • 16
  • 20
  • 22
  • 25
  • 32
  • 40
  • 50

برای خرید نبشی با مناسب ترین قیمت به مجموعه فولاد رادمهر مراجعه کنید.

سایز میلگرد های ساختمانی

جمع‌بندی

در این مقاله ما به معرفی انواع میلگردها در ساختمان‌سازی و کاربرد آن‌ها پرداختیم. این میله‌های استوانه‌ای یکی از پرکاربردترین و پرفروش‌ترین محصولات در صنعت ساختمان هستند که استحکام، مقاومت و طول عمر بنا به آن‌ها بستگی دارد. استفاده از این محصولات مقاومت سازه را در برابر حرارت، تغییرات آب‌ و هوایی، طوفان، زلزله، ترک و سایر عوامل افزایش می‌دهد و مقاومت کششی پایین بتن را جبران می‌کند. این پروفیل‌ها توسط شرکت‌های مختلفی تولید و به بازار عرضه می‌شوند و کیفیت متفاوتی با یکدیگر دارند. هنگام خرید این محصولات توجه کنید که حتماً آن‌ها را از مراکز معتبر و مطمئن تهیه کنید تا از کیفیت آن‌ها اطمینان کافی داشته باشید.

دیدگاهی در مورد “انواع میلگرد و کاربرد آن در ساختمان

  1. ارشیا اصغری گفت:

    سلام صبحتون بخیر
    توضحاتتون خیلی مفید و مختصر بود مرسی ازتون🙏
    راجب تفاوت میلگرد و آرماتور هم میشه یه توضیح بدید ممنونم

    1. ادمین سایت گفت:

      سلام صبحتون بخیر
      سوالتون خیلی خوب و دقیق بود مرسی از دقتتون😊👌
      معمولاً این دو اصطلاح با یکدیگر اشتباه گرفته می‌شوند و به‌ جای هم به کار می‌روند.
      ولی میلگرد به میله‌های استوانه‌ای گفته می‌شود و آرماتور به شکل تغییر یافته میلگرد می‌گویند که آماده قرارگیری در بتن است.
      درواقع آرماتور حاصل تغییراتی مانند برش‌کار، خم‌کاری و جوش‌کاری بر روی این پروفیل‌ها است که اشکال و انواع مختلف دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *