صنعت فولاد

لوله مانیسمان چیست؟

لوله مانیسمان به انگلیسی

لوله مانیسمان برای اولین بار، سال 1890 در یک شرکت صنعتی آلمانی به نام ” مانیسمان” تولید شد. لوله مانیسمان یا لوله بدون درز، نوعی لوله فولادی است، مثل داربست. در فرآیند تولید لوله‌های مانیسمان هیچ‌گونه جوشکاری انجام نمی‌شود. به همین دلیل، این لوله‌ها از استحکام و مقاومت بالایی در برابر فشار و تنش‌های فیزیکی برخوردارند.

لوله مانیسمان از جنس فولاد با کیفیت بالا ساخته می‌شود. مواد اولیه برای تولید این لوله‌ها فولادهای خاصی هستند که دارای مقاومت بالا در برابر فشار و دماهای مختلف هستند.

فرآیند تولید لوله مانیسمان

این لوله با استفاده از فرآیندی به نام فرآیند تولید بدون درز ساخته می‌شود. این فرآیند به شرح زیر می‌باشد:

  • گرم کردن ورق فولادی: در ابتدا، ورق فولادی به دماهای بسیار بالا گرم می‌شود تا نرم و قابل شکل‌دهی شود.
  • شکل دادن ورق: ورق گرم شده به شکل لوله‌های مختلف با قطرها و ضخامت‌های متفاوت شکل داده می‌شود.
  • کشیدن لوله: لوله‌های شکل داده شده از طریق افکندگی انتهای یکی از آنها به دیگری کشیده می‌شوند تا به طول مورد نظر برسند.
  • تطابق ابعادی: لوله‌ها به دقت برای تطابق ابعادی بررسی می‌شوند تا مطابق با استانداردهای مربوطه باشند.
  • خنک کردن: لوله‌ها بعد از تولید به آرامی خنک می‌شوند تا سخت شوند و ساختار بدون درز حفظ شود.
تفاوت لوله مانیسمان و درزدار

ویژگی لوله مانیسمان

همانطور که پیش‌تر به این مطلب اشاره داشته‌ایم ویژگی منحصر به فرد لوله مانیسمان عدم وجود درز، جای جوش و یک تکه بودن آن می‌باشد. این ویژگی سبب شده است تا لوله مانیسمان در برابر فشار، مقاومت بیشتری از خود نشان بدهد؛ به عبارت دیگر از ضریب اطمینان بالایی برخوردار است. ویژگی‌های دیگر لوله‌های مانیسمان را در ادامه برایتان آورده‎ایم.

  • بدون درز: عدم وجود جوش در بدنه لوله مانیسمان، آن را به یک لوله محکم و مقاوم تبدیل می‌کند. این لوله‌ها در برابر نشت، ترک خوردگی و خوردگی مقاومت بالایی دارند.
  • یکپارچگی: ساختار یکپارچه لوله مانیسمان، باعث می‌شود تا این لوله‌ها در برابر تنش‌های خمشی و پیچشی نیز مقاومت بالایی داشته باشند.
  • ضخامت: لوله‌های مانیسمان در ضخامت‌های مختلف تولید می‌شوند. ضخامت این لوله‌ها بر اساس کاربرد و فشار سیال عبوری از آن‌ها تعیین می‌شود.
  • طول: لوله‌های مانیسمان در طول‌های مختلف تولید می‌شوند. طول این لوله‌ها به سفارش مشتری و کاربرد آن‌ها بستگی دارد.
  • قابلیت انعطاف: لوله‌های مانیسمان تا حدی قابلیت انعطاف دارند و می‌توان آن‌ها را به شکل‌های مختلف خم کرد.

خرید نبشی با بهترین قیمت بازار شادآباد تهران

کاربرد لوله مانیسمان

همانطور که در بالا اشاره کرده‌ایم، چون لوله‌های مانیسمان استحکام بالایی دارند. برای همین هنگام اتصال، آسیبی نمی‌بینند. این ویژگی لوله مانیسمان باعث شده تا از آن در صنایعی استفاده شود که نصب لوله‌ها بسیار سخت و دشوار است.

صنایعکاربرد لوله‌های مانیسمان در صنعت
صنایع نفت و گازخطوط لوله انتقال نفت و گاز، پالایشگاه‌ها و مخازن ذخیره‌سازی سیالات
صنایع پتروشیمیخطوط لوله انتقال مواد شیمیایی، پالایشگاه‌ها و مخازن ذخیره‌سازی مواد شیمیایی
صنایع نیروگاهیبویلرها، مبدل‌های حرارتی و خطوط لوله بخار و آب
صنایع خودروسازیسیستم‌های ترمز، فرمان و اگزوز خودروها
صنایع ساختمانیاسکلت‌های فلزی، ستون‌ها و تیرچه‌ها
صنایع دریاییساخت کشتی‌ها، سکوهای نفتی و خطوط لوله زیر دریایی

این جدول تنها برخی از مهم‌ترین کاربردهای لوله مانیسمان را به نمایش می‌گذارد.دانستن دیگر کاربردهای لوله مانیسمان خالی از لطف نیست، این لوله در مبدل گرمایی و حرارتی، آبرسانی‌های صنعتی، آبرسانی برای کشاورزی، نیروگاه‌ها و عایق کابل‌های فشار قوی برق نیز کاربرد ویژه‌ای دارد. کاربرد شگفت انگیز این لوله موجب شده تا کشورهایی همچون آلمان، هند و ایران دست به تولید و صادرات این لوله بزنند.

بررسی مزایا و معایب استفاده از لوله مانیسمان

لوله‌های مانیسمان به علت عدم وجود جوش، استحکام و مقاومت بالایی دارند همچنین لوله‌های مانیسمان به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی و زنگ زدگی، عمر طولانی‌تری نسبت به گونه دیگر لوله‌ها دارند. لوله‌های مانیسمان تا حدی قابلیت انعطاف دارند و می‌توان آن‌ها را به شکل‌های مختلف خم کرد. این لوله‌ها در برابر دماهای بالا مقاوم هستند و می‌توان از آن‌ها در سیستم‌های انتقال سیالات داغ استفاده کرد. تا اینجا فقط مزایای لوله مانیسمان را بررسی کرده‌ایم؛ به عنوان معایب استفاده از لوله‌های مانیسمان می‌توانیم به قیمت بالا و محدودیت در سایز آن اشاره کنیم. لوله‌های مانیسمان به دلیل فرآیند تولید پیچیده‌تر، قیمت بالاتری نسبت به لوله‌های درز دار دارند همچنین لوله‌های مانیسمان در سایزهای محدودی تولید و عرضه بازار می‌شوند.

از ناودانی در تولید قاب، چهارچوب در و پنجره، گاردریل، در پالایگاه ها برای تولید، ساپورت و بسیاری از تجهیزات راهنمایی و رانندگی، ناودانی بسیاری کاربردهای صنعتی دیگر نیز دارد، این محصول بر حسب کیفیت تولید و جنسی که در تولید آن به کار به رفته است.

اگر در این حوزه ورود کرده باشید حتما نام جدول لوله مانیسمان را شنیده‌اید این جدول قطر خارجی، ضخامت و وزن لوله را مورد بررسی قرار می‌دهد. لوله مانیسمان در رده‌های 20،40،60،80،120،160 تولید می‌شود، رده در واقع همان گرید لوله یا ضخامت دیواره لوله مانیسمان می‌باشد. هر چه رده یا گرید لوله بالاتر باشد، ضخامت لوله نیز بالاتر خواهد. گرید لوله بر مبنای ضخامت، فشار و نوع سیال برای آن تعریف می‌گردد. به عنوان مثال لوله مانیسمان با ضخامت لبه ای 1.25 اینچ دارای رده 40 می‌باشد.

لوله مانیسمان رده 40 چیست

جدول ضخامت لوله مانیسمان رده 20:

سایز ( اینچ)ضخامت ( میلی متر)وزن هر شاخه ( کیلوگرم)
86.3190
65125
54100
44.575
33.245
21.2333
2324
11.22.818
11.42.816
12.612
3.42.58
1.22.55.5

لوله مانیسمان رده 20 به دلیل استحکام بالا و ضخامت پایین بیشتر مورد استفاده در صنایع ساختمان‌سازی، پتروشیمی، جک سازی، کشتی سازی و انتقال سیالات است.

برای کسب اطلاعت بیشتر در زمینه ساختمان سازی و خرید داربست با فولاد رادمهر همراه باشید.

جدول ضخامت لوله مانیسمان رده 40:

سایز ( اینچ)ضخامت ( میلی متر)وزن هر شاخه ( کیلوگرم)
1.22.777.4
3.42.8710.2
13.3815
11.43.5620.3
11.23.6824.3
23.9133
21.25.1652
35.4968
46.0296
56.55130
67.11170

تاکنون با مطالعه مقاله احتمالا متوجه شده‌اید که هرچه رده و ضخامت لوله بیشتر باشد، وزن و ضخامت لوله نیز افزایش پیدا می‌کند و همچنین استحکام لوله رشد خواهد کرد. از لوله رده 20 مانیسمان عمدتا در خطوط آب و فاضلاب استفاده می‌شود اما از لوله مانیسمان رده 80 برای قسمت‌های از صنایع که باید حرارت زیادی متحمل شد استفاده می‌شود. هنگام خرید لوله مانیسمان این نکته را حتما در نظر داشته باشید که هرچه ضخامت لوله افزایش پیدا کند، متریال مصرفی و همچنین قیمت لوله افزایش خواهد یافت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *