صنعت فولاد

4 تفاوت اصلی ناودانی سبک و سنگین

ناودانی سبک و سنگین

همان‌طور که درمقاله های پیشین فولادرادمهر خواندیم، ناودانی یک ابزار فولادی است که جزو پروفیل ها محسوب می‌شود و متشکل از دو بال به‌صورت عمودی و یک سطح افقی است.  البته ناودانی در زبان موسیقی به معنی تم است که گاها با ناودانی صنعتی اشتباه گرفته می‌شود. این مقطع فولادی در ساخت پایه ها و قاب سازه های ساختمانی بیشتر‌ین استفاده را دارد، گویا بال‌هایشان سایزبندی نیز دارد و همان‌طور که سایز در قیمت لوله داربست تاثیردارد، در خرید ناودانی نیز موثر است.از این گذشته انتخاب ناودانی بر حسب جنس و ظاهرمتفاوت است و می‌توان با توجه به ویژگی خاصی که در نظر داریم به انتخاب آن بپردازیم.

آشنایی با ناودانی سنگین ( اروپایی )

ناودانی اروپایی، نام دوم ناودانی سنگین به شمار می‌رود. این نوع ناودانی به دلیل تحمل وزن بالا، بیشتر در سازه‌های سنگین مورد استفاده قرار می‌گیرد. انواع سایز، وزن و کشش تحمل آن متناظر با جدول اشتال نیز بررسی می‌شود، همان‌طور که در خرید لوله داربست به این موارد دقت می‌شود، در خرید این محصول هم باید از این فاکتورها استفاده شود. و یکی دیگر از مواردی که بر نام این نوع ناودانی تاثیر گذاشته، همین موضوع است. محدوده قرارگیری سایز ناودانی 40 تا 400 میلی‌تر است اما کشور ما بر حسب نیاز و تعادل بین بال‌های ناودانی، تصمیم بر تولید ناودانی با محدوده سایز 80 الی 180 گرفته و اگر تحقیق کنید متوجه می‌شوید که اکثر ناودانی‌های سنگین بر همین اساس تولید و به بازار عرضه می‌شوند. ناودانی UNP مخفف European Standard u Channel معمولاً از جنس فولاد با استحکام بالا ساخته می‌شود، این موضوع باعث می‌شود که در برابر تنش‌های مکانیکی و فشار قوی مقاومت بیشتری داشته باشد. برای بعضی سازه ها که نیاز به پایداری و استحکام بالا در برابر نیروهای خارجی مانند وزش باد یا زلزله دارند، این نوع ناودانی به دلیل وزن و ساختار قوی‌تر خود، پایداری بیشتری ارائه می‌دهد.

از مهم‌ترین کاربرد‌های ناودانی سنگین:

ساختن ابزارآلات و دستگاه‌های صنعتی

ساختن خرپا و ستون و بادبند

ساختن لوله پایپینگ

آشنایی با ناودانی سبک

دلیل نام‌گذاری این نوع ناودانی این موضوع در نظر گرفته می‌شود که وزن ناودانی سبک از محدوده وزنی جدول اشتال متناظر  انواع ناودانی پایین‌تر است. ناودانی سبک با دو روش پرسی و فابریک ساخته می‌شود. البته ناودانی سبک مانند ناودانی اروپایی نام دیگری نیز دارد که به UPE یا Miscellaneous parallel flange channels مشهور است. اساس ساخت این نوع ناودانی بیشتر به استاندارد‌های روسیه برمی‌گردد و بیشتر ساخت و ساز مربوط به این نوع ناودانی در ایران و روسیه انجام می‌شود. شنیده می‌شود که کارخانه‌های تولید این نوع ناودانی از سایر ناودانی‌ها مجزا هستند، به همین خاطر برای سفارش انواع ناودانی سبک باید شرکت‌های ارائه‌دهنده را شناسایی کرده و سفارش داده شود. البته ناگفته نماند که برخی شرکت‌ها علاوه بر ساخت ناودانی سبک، اقدام به ساخت ناودانی سنگین نیز می‌کنند که فولادرادمهر یکی از آن‌هاست.

از کاربرد‌های ناودانی سبک:

ساختن پایه ماشین‌آلات

ساختن چارچوب در و پنجره

استفاده در نمای ساختمان

ساختن پله و زیرپله

ساختن اسکلت سازه‌های حجیم و ماشین‌آلات

مهم‌ترین تفاوت ناودانی سبک و سنگین

تفاوت‌های مهم بین ناودانی سبک و سنگین در دسته‌های مختلف قرار می‌گیرند که آن‌ها را می‌توان به سایز، شکل، کاربرد، استاندارد ساخت وزنی تقسیم کرد.

از لحاظ وزنی

 همان‌طور که بالاتر به وزن ناودانی سبک و سنگین اشاره شد، از ملموس‌ترین تفاوت‌های این نوع ناودانی‌ها وزن آن‌هاست که ناودانی سبک، استاندارد وزنی کم‌تر از وزن اشتال و ناودانی سنگین، وزنی برابر و در مواردی بالاتر از جدوال را اشتال دارد. به‌طور کلی محاسبه وزنی اشتال ناودانی سبک از محاسبه ناودانی استاندارد سخت‌تر است چرا که از لحاظ خمیدگی و اختلاف ضخامت  در سطح آن ، دارای ریزه‌کاری بیشتری است.

از لحاظ ظاهری

 اگر درباره شکل ظاهری ناودانی سبک و سنگین بخواهیم صحبت کنیم، ناودانی سنگین دارای بال‌های بزرگ‌تر و شیب‌دار است اما ناودانی سبک از بال‌هایی دارای ابعاد مساوی ساخته شده‌ و بال‌ها در حالت موازی باهم قرار می‌گیرند. جالب است بدانید که ناودانی مشبک هم از سری ناودانی‌های سبک محسوب می‌شود و ارتفاع ساخت هم از 30 میلی‌متر تا 400 میلی‌متر متغییر است هم‌چنین انتخابش بستگی به نیاز مشتری دارد.

از لحاظ کاربرد

با توجه به مواردی که در مقاله گفته شد، کاربرد ناودانی سنگین در پروژه‌های بزرگ ساختمانی و ابعاد بزرگ‌تری مانند ماشبن آلات بیشتر است در صورتی‌که ناودانی سبک نسبت به ناودانی سنگین در ابعاد کوچک‌تری مانند نمای ساختمان و پله و هم‌چنین درب و پنجره کاربرد دارن به نوعی سطوح استفاده از آن‌ها یکسان نیست.

از لحاظ قیمت

در این قسمت به بررسی قیمت این دو نوع ناودانی می‌پردازیم که با توجه به اسم و وزن مشخص است که ناودانی سنگین دارای قیمت بالاتری نسبت به ناودانی سبک است. اما موارد استفاده و مشتریان خرید ناودانی  سنگین نسبتا کمتر هستند با این‌که حجم سفارش بالایی دارد. UPE  استاندارد قابلیت اتصال و اجرای آسان را دارد، این به معنای استفاده آسان در ساختمان‌سازی و اجرای پروژه‌های صنعتی هست و پروسه نسبتا راحت‌تری را در اتصال طی می‌کند.

کلام  آخر:

ما با انتشار این محتوا قصد داشتیم تفاوت بین ناودانی سبک و سنگین را بازگو کنیم تا مخاطبان بتوانند با این نوع سازه و اجزای داربست و مقاطع فولادی بیشتر آشنا شوند و کارفرمایان با استفاده از مطالب، طبق شرایط بتوانند در انتخاب ناودانی راحت‌تر عمل کنند و دغدغه ای بابت ناآگاهی نداشته باشند ولو این‌که در زمان خود صرفه‌جویی کنند و در روند کار‌شان بهبود بخشیده‌شود.

دیدگاهی در مورد “4 تفاوت اصلی ناودانی سبک و سنگین

  1. سارا گفت:

    وقتتون بخیر
    برادرمن وارد صنعت ساختمان سازی شده میخواستم بدونم تو خریدناودانی باید به چه فاکتورهایی بسنده کرد؟

    1. roya roya گفت:

      سلام ساراجان، شما میتونید به صفحه خرید ناودانی سایت مراجعه کنید و از شرایط آگاهی پیدا کنید. البته مقاله‌ی موجود داخل همین صفحه با عنوان تفاوت ناودانی سبک هم تا حدودی میتونه کمکتون کنه.

  2. سارا گفت:

    کاش درمورد اشکال مختلف ناودانی هم یه توضیح کلی میدادین .

    1. R- namvar گفت:

      سلام وقت بخیر شما می‌تونید مقاله مربوط به انواع ناودانی که داخل سایت بارگذاری شده رو بخونین و اطلاعاتتون رو کامل کنید در این حوزه .

  3. داود گفت:

    ببیخشد کاربرد ناودانی داخل گاردریل ها هم هست ؟

    1. R- namvar گفت:

      سلام وقت شما بخیر بله انواع گاردریل از جمله گاردریل‌های دو موج و سه موج و حتی حفاظ های بتنی یا نیوجرسی از پروفیل های صنعتی از جمله ناودانی و انواعش ساخته شدن.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *